fbpx
Tuesday, May 28, 2024
HomeLifestyleRising Food Prices Outpace General Inflation in Sweden

Rising Food Prices Outpace General Inflation in Sweden

Rising Food Prices Outpace General Inflation in Sweden

Räknat i årstakt stiger matpriserna nästan dubbelt så mycket som den allmänna inflationen (KPI). Ökningen i mars var 19,7 procent jämfört med samma månad i fjol. I februari var modsvarande siffra 21 procent. Den matkorg som förra vintern gick för en femhundring kostar numera 100 kronor mer.

Konsumentprisindex i mars var 10,6 procent i mars jämfört med för ett år sedan, i februari var siffran 12,0 procent. De stigande matpriserna den enskilt viktigaste posten. Räntekostnader för bostäder bidrar också mycket, medan drivmedelspriserna drar åt motsatt håll.

- Advertisement -

Relationen mellan den allmänna inflationen och matpriserna gäller även om man mäter förändringen mellan februari och mars. Livsmedel inklusive alkoholfria drycker steg med 1,2 procent.

– Det är fortfarande en hög prisökningstakt. Jag har tittat 30 år tillbaka, och en mer normal siffra för mars är 0,5 procent, säger John Eliasson, prisstatistiker.

Purjolöken behåller sin plats i toppen över varor som hade ökat mest i pris på ett år, följd av paprika och socker. Bara kiwin och salladskålen visar en minskning.

Den som vill hitta en gnutta solsken i matprismörkret tittar kanske hellre på förändringen mellan februari och mars. I SCB:s databas hittar DN 21 varor som blivit billigare – allt från bananer och hårdost till torskfilé och sallad. Bland varorna som ökat mest finns saft och färsk lax.

Den galopperande inflationen har ändrat svenskens köpvanor – vi handlar mindre, letar mer efter kampanjpriser och minskar inköpen av ekologiska varor. Lågpriskedjor som Willys och Lidl tar marknad, medan giganten Ica förlorar.

Dagligvarubranschen hävdar att man har höjt sina priser mindre än sina egna kostnader, men har tagits i örat av finansminister Elisabeth Svantesson (M). Lidl svarade genom att sänka priserna på 100 varor i slutet av mars, och sedan följde andra kedjor efter.

– Detta ser vi ingen effekt av i marssiffrorna, vi hade avslutat vår datainsamling då, säger SCB:s John Eliasson till DN.

Rättelse: en tidigare version av topplistorna var felaktiga på grund av någon typ av datorbugg. DN beklagar.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES

Subscribe

Most Popular