fbpx
Saturday, May 25, 2024
HomeLifestyle”Röde Orm” at Kulturhuset Stadsteatern – An Immersive Theater Experience

”Röde Orm” at Kulturhuset Stadsteatern – An Immersive Theater Experience

Stackars bibliotekarier. Dessa demokratins försvarare som ständigt dras med nedskärningar, tvingas kompensera för bristande samhällsservice och med jämna mellanrum hamnar i mediala stormar. Är det inte stökdebatt så är det högerdrev mot dragqueens.

Inte undra på att hjältarna i ”Röde Orm” på Kulturhuset Stadsteatern, en blandning av pedantiska arkivarier och peppiga bibliofiler, får så varma applåder när de presenterar sig på premiären. Störst jubel möter Carlos Romero Cruz, iklädd ljusblå klänning med glittriga detaljer, som är sagostundsansvarig i Södertälje.

- Advertisement -

Ensemblen har alltså publiken med sig från start i den här sjövilda showen, som är en omstöpt variant av den coronadrabbade 2020-uppsättningen på Dramaten. Det handlar om ett gäng bibliotekarier som levandegör litteraturen i expansiva uppläsningar. Låt oss kalla det för teater. Nu har turen kommit till Frans G Bengtssons klassiska vikingaskröna på renoveringsstängda Stockholms stadsbibliotek. Magnus Uggla finns förresten med som musikansvarig, men blir snart inblandad som romanfigur han också.

Idén att berätta just ”Röde Orm” blir aldrig begriplig annat än ur scenografisk och kostymrelaterad synpunkt. Om det inte är så banalt som att man minsann får ta sig friheter med klassikerna?

- Advertisement -
RELATED ARTICLES

Subscribe

Most Popular